Marinarkeologi bland broar och borgrester
Hösten 2016 dokumenterade vi på Arkeologibyrån en arkeologisk undersökning vid Kronobergs slottsruin, ett av Smålands mest kända historiska landmärken. Undersökningen utfördes av Kalmar läns museum och bestod av både en marinarkeologisk förundersökning och schaktningsövervakning på land – i samband med att nya broar skulle byggas ut till ruinen.
Syftet var att kartlägga eventuella lämningar i anslutning till de planerade brofundamenten, både på land och under vatten. Kronobergs slott, ursprungligen en biskopsborg och senare en kunglig befästning, ligger på en holme i Helgasjön och har historiskt haft flera broförbindelser över till fastlandet via Vaktholmen och Stallholmen.
Vid dykningarna hittades lämningar efter en äldre bro, med konstruktioner som kunde dateras till perioden 1450–1650, alltså från slottets aktiva tid. Timmerkistor och stenfundament från olika byggnadsskeden låg bevarade under vatten, delvis återanvända vid senare brobyggen – bland annat på 1930-talet när slottsruinen restaurerades och gjordes tillgänglig för besökare.
Arkeologibyrån var på plats för att dokumentera marinarkeologiska delan som utfördes i frost och blåst, och vid ett tillfälle i snöfall över Helgasjön. Det blev en konkret påminnelse om att arkeologi i Sverige ofta sker under villkor som är både tekniska och väderberoende.
Resultaten från undersökningen har bidragit med ny kunskap om både slottets konstruktion och dess äldre broförbindelser, och vi är glada att ha kunnat vara med och dokumentera processen. Kronoberg må vara en ruin – men det är fortfarande en plats där ny historia grävs fram.